info@expliciet.be
011 96 26 36
Sint-Truidersteenweg 142, 3500 Hasselt
Dienstverleningsnummer DV.A219992

02 maart 2002

Een strijd tussen stijlen, een clash tussen karakters

Expert aan het woord

Peter Vandenbempt
Fanatiek FIFA-kenner

De poulefase zit erop, de halvefinalisten zijn gekend. Tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Wij vroegen voetbaljournalist Peter Vandenbempt om een analyse te maken van de gespeelde matchen. Wie zijn voor hem de verrassingen van het tornooi? En op wie zet hij zijn geld voor de finale?

Jan Martens tegen Thomas Timmers. En Maarten Princen tegen Stefan Kessels. Twee aantrekkelijke affiches voor de halve finales. Vaststelling nummer één: allemaal namen uit de vorige editie. Vaststelling nummer twee: een kopie van de finale van vorig jaar tussen Jan en Maarten is een mogelijkheid.

King Kes op kampioenenniveau

Maar dan zal Maarten zijn Manchester City wel voorbij het Liverpool van Stefan moeten leiden. King Kes maakte indruk. Hij pakte autoritair de groepswinst in zijn groep. 0-8 tegen Gerry Klompers, gevolgd door een 0-7 tegen Gert Bruynseels. Zij die de matchen gezien hebben, weten dat die scores niet eens overdreven zijn. Zou het feit dat hij de eer van de Cameraden hoog wilt houden, er iets mee te maken hebben?

Maarten lijkt vastberaden, maar aantreden tegen een speler die een doelpuntensaldo van 15-0 heeft… Dat doet zelfs de knieën van de meest zelfzekere mens op aarde knikken. Vooral het sprekende gemak waarmee King Kes de defensies openrijt, is spectaculair.

Zakelijke Maarten zegeviert

Maarten zelf houdt het liever realistischer. Met een zakelijke manier van spelen en prikken als het kan. In zijn poule was het uitkijken naar het debuut van Joren Vanroy, die speelt zoals hij spreekt: met zelfvertrouwen en recht op doel af. Al die drang vooruit werd echter niet beloond. Twee keer 1-1 tegen Maarten Princen en Stijn Vandevoordt. Vooral in die eerste match voelde Joren zich bekocht en sprak achteraf voor de camera’s van de hold-up van de eeuw.

De beslissing viel op de laatste speeldag, in een heruitgave van de kwartfinales van de vorige editie: Maarten-Stijn. Ook deze keer met Maarten als eindwinnaar. Een vroege goal en een snedige counter maakten komaf met de hoop die Vandevoordt koesterde.

Jan wint match van de waarheid

Voor Jan was vooral de eerste match van kapitaal belang. Jelle Vanendert bleek in de voorbereiding niet onder de indruk van de winnaar van vorig jaar. Het verschil tussen beide op het veld was miniem. Een nipte 1-0 voor Jan het resultaat.

Christophe verweerde zich in de tweede match als een Vanleeuw in een kooi, maar het klasseverschil was te groot. Juventus kreeg een 8-0 om de Italiaanse oren. Jan door naar de halve finales.

Timmers haalt de sloophamer boven

Jan ontmoet in de halve finales het Tottenham van Thomas Timmers. Die begon zenuwachtig aan het tornooi met een 0-0 tegen het Juve van Thomas Van Craenendonck. Om in zijn volgende match ongenadig uit te halen tegen Nick Coenen: 0-9. Harde cijfers voor een goed meevoetballend PSG – met een Di Maria in bloedvorm – dat zijn voorbereiding de mist in zag gaan door griepperikelen.

Een speciale vermelding hier voor Liesbeth Vrolix, de enige vrouw in het tornooi. We onthouden een verdienstelijke match tegen Nick, met enkele kansen voor Vrolix, maar twee keer het deksel op de neus na een defensieve blunder: 0-2 en boeken toe.

Finale: een heruitgave?

Krijgen we een heruitgave van de finale van vorig jaar? Mogelijks.

Al vind ik het moeilijk inschatten wie zal zegevieren in de match tussen Maarten en Stefan. Een halve finale die symbool staat voor een strijd tussen twee totaal verschillende voetbalstijlen. Princen wordt door iedereen Ne vieze om tegen te spelen genoemd. Stefan kiest dan weer volop voor de aanval. De hamvraag hier is: Wie past zich aan aan wie? Verrast Maarten met een offensief of kiest Stefan voor meer zekerheid achterin?

In de andere match zal Thomas zijn zenuwen onder controle moeten houden én het openingskwartier overleven, wil hij iets klaarmaken tegen Jan. Deze halve finale is een clash tussen persoonlijkheden. De beheerste Timmers tegen de extraverte Martens. Het is vooral afwachten hoe die laatste zal reageren als hij op achterstand komt. Laat hij zijn emoties de bovenhand nemen… of zet hem dat net op scherp om met Real zijn allerbeste voetbal te laten zien?

Lees verder.

Blijf nog wat langer.
Geen berichten gevonden.
Task already exist for this element.
Write your message in the existing thread.
Here, we opened it for you.
General
Teruggeven
Teruggeven

  Opmerkingen geven geactiveerd

  Algemene taakAnnuleer
  ×
  General Tasks are meant for requests that are not about a specific part of the page. To create a specific request, close this box and click the plus icon on the right to choose any part of the page.
  For more generic requests, go ahead and send your message.
  WP Feedback

  Dive straight into the feedback!
  Login below and you can start commenting using your own user instantly