info@expliciet.be
011 96 26 36
Sint-Truidersteenweg 142, 3500 Hasselt
Dienstverleningsnummer DV.A219992

14 juni 2017

Lettertype voor website: ga voor leesbaarheid en beschikbaarheid

Lettertype voor website? Arial. Of toch maar Tahoma. Alhoewel, Calibri ziet er ook niet verkeerd uit. Er zijn on-ge-loof-lijk veel fonts. Maar hoe kies jij uit dat overaanbod het juiste lettertype voor jouw website? Wij bieden je houvast. En leggen je uit waarom een font met bloemetjes geen goed idee is.

 1. Leesbaarheid

Waarom staat er tekst op jouw website? Om een boodschap over te brengen aan je bezoekers. Een binnenkopper, maar wel belangrijk om even bij stil te staan. Want het type font heeft een enorme impact op de leesbaarheid van die boodschap.

Een duidelijk lettertype voor je website maakt het je bezoeker makkelijk. Een moeilijker lettertype verhoogt de leesinspanning. En verhoogt het risico dat je bezoeker er de brui aan geeft.

 1. Beschikbaarheid

Wat gebeurt er als je naar een website surft? Dan zegt die tegen jouw laptop, smartphone of tablet: dit stuk tekst staat in dat lettertype. Je toestel gaat vervolgens op zoek naar de beschikbare fonts op zijn harde schijf.

Niets gevonden? Dan kijkt je toestel wat de tweede of derde keuze is. En werkt het de website bij. Dit heeft grote gevolgen voor hoe je website wordt getoond aan je bezoeker. Een Arial met puntgrootte 14 ziet er anders uit dan een Times New Roman van diezelfde puntgrootte.

Expliciet is een communicatiehuis voor KMO’s.
Expliciet is een communicatiehuis voor KMO’s.

Uiteraard zien ze er anders uit. Maar optie één neemt bijvoorbeeld ook meer plaats in. Je hebt met andere woorden geen absolute zekerheid over hoe je website er uiteindelijk zal uitzien.

Daarom dat Google jou een digitaal duwtje in de rug geeft met Google Fonts. Op die website vind je een overzicht van lettertypes waarvan de internetgigant weet dat ze werken op ieder device.

 1. Welk font is jouw bedrijf?

Pas als deze twee goed zitten, is het tijd voor de volgende stap: een lettertype voor jouw website kiezen dat bij jouw bedrijf past.

Ben je actief op de B2B-markt? Dan mag het een tikkeltje formeler. Ben je een eenmanszaak die fietsen verkoopt uit gerecycleerde plastic flessen? Dan mag het wat meer hipster.

Lettertype voor website: leg een goeie font

Hopelijk hebben we je wat wijzer kunnen maken over het juiste lettertype voor jouw website. Nu je de basics kent: kom gerust eens langs om dieper in te gaan op dit onderwerp.

Lees verder.

Blijf nog wat langer.
Task already exist for this element.
Write your message in the existing thread.
Here, we opened it for you.
General
Teruggeven
Teruggeven

  Opmerkingen geven geactiveerd

  Algemene taakAnnuleer
  ×
  General Tasks are meant for requests that are not about a specific part of the page. To create a specific request, close this box and click the plus icon on the right to choose any part of the page.
  For more generic requests, go ahead and send your message.
  WP Feedback

  Dive straight into the feedback!
  Login below and you can start commenting using your own user instantly