Gezocht: een goede vacature

Het is vandaag belangrijker dan ooit om een vacaturetekst te schrijven die lezers tot actie aanzet. Daarbij telt niet kwantiteit maar kwaliteit. Want liever drie steengoede dan twintig middelmatige sollicitaties, toch? Om dat doel te behalen, start je met een introtekst die even vlot leest als deze, leuk klinkt en clichés vermijdt. En verder? We bundelden onze belangrijkste tips per niet-te-missen onderdeel.

Het takenpakket

Wat wil een sollicitant vooral weten? Correct: wat hij/zij de hele dag zal doen. Start daarom met het samenvatten van de essentie van de functie:

  • Overdonder potentiële sollicitanten niet met een te gedetailleerde lijst. Focus op drie tot vijf kerntaken.
  • Geef aandacht aan de aard van het werk. Neem nu een schrijnwerker hout. Werkt hij/zij individueel of in team? In het atelier of ter plaatse? Aan high-end projecten of standaardproductie?
  • Geef concrete voorbeelden bij de werkzaamheden

Dit zijn wij

Sollicitanten willen weten waar ze terechtkomen. Hoe is het om voor je bedrijf te werken? Voor welke klanten werken jullie? Zijn jullie een grote speler of een gezellig familiebedrijf? Hoe zit het met de bedrijfscultuur?

Onze tip: beschrijf eerst kort wat je bedrijf precies doet. Om daarna in te gaan op de werksfeer en bedrijfscultuur. Geef sollicitanten in enkele zinnen een blik op jullie interne keuken.

Functievereisten

Een ellenlange opsomming van functievereisten is een afknapper voor potentiële sollicitanten. Start met de absolute must have en focus in een opsomming op enkele andere skills.

  • Beperk je tot drie tot vijf skills.
  • Laat clichés zoals ‘teamplayer’ of een ‘proactieve houding’ achterwege.
  • Hou je verlanglijstje realistisch: wat is de kans dat je iemand vindt met 10 jaar ervaring? Is Frans écht een must of eerder een nice-to-have?

Het aanbod

Voor wat, hoort wat: wat heb jij sollicitanten te bieden? Wees hier zo volledig en transparant mogelijk. Giet de meest interessante arbeidsvoorwaarden in een opsomming.

Denk daarbij aan:

  • Het loon: talk numbers or don’t talk at all. Vermijd nietszeggende termen zoals ‘een marktconform loon’.
  • Vermeld extra’s in de volgorde die je droomkandidaat het liefste wil. Leef je in!
  • Zijn er extra’s die jou onderscheiden? Een jaarlijkse teambuilding in het buitenland, lunch op het werk of opleidingsbudget? Vermeld het zeker.

Converteren = solliciteren

Je ideale kandidaat heeft je vacature volledig gelezen. Nu is het kwestie van hem/haar tot actie aan te zetten. Zorg voor een actieve call-to-action en maak het potentiële kandidaten gemakkelijk om te solliciteren. Vermeld wat je van hen nodig hebt, hoe de sollicitatieprocedure eruitziet en wat de deadline is.

Een goede vacature = vindbaar

Google is de buitenwipper van het feestje waar je binnen wilt. Met daarbinnen alle sollicitanten die perfect zijn voor de job. Schrijf daarom niet alleen voor de sollicitant maar ook voor Google. Gebruik de functietitel als zoekwoord, laat deze terugkomen in de hoofdtitel, URL, intro en verder in de tekst. Hou het wel natuurlijk en overdrijf niet.

What’s in a name?

Kitchen ninja = een souschef of iemand die keuken ineenzet? Kies de meest gangbare functienaam en maak het potentiële sollicitanten zo gemakkelijk mogelijk. Vul eventueel aan met extra informatie: ‘ervaren accountmanager voor marketingbureau in Hasselt’ filtert juniorprofielen uit Gent weg.

NEWSLETTER

Read more toLearn more

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor insights, advies en tips om via marketing jouw bedrijfsdoelen te halen.

"*" geeft vereiste velden aan

View case
Show reel
Watch video