Volle brooddozen, blije schoolkinderen

Vandaag zit één op de vier leerlingen met honger op de schoolbanken. Ruim 43.000 kinderen in België eten dagelijks onvoldoende of ongezond en slaan dus geregeld minstens één maaltijd per dag over. Toen het nieuws over zoveel hongerige buikjes Expliciet bereikte, brak het hart van onze hartenjagers. We steunen met onze speculaasverkoop de broodnodige strijd tegen lege brooddozen van VZW Isbroodnodig. En spraken met Marijke Lambreigts, bezielster van VZW Isbroodnodig en Marijke Bleus, directrice van BSBO Schakelschool in Kuringen, die samen met de VZW lege brooddozen vult.

VZW Isbroodnodig gaat de strijd tegen lege brooddozen in Limburg aan.

Marijke Lambreigts was tijdens haar carrière jarenlang actief als vrijwilligster in India. Ze gaf er tot 2019 Engelse les in een weeshuis, maar na haar ziekte was ze verplicht met dat project te stoppen. Toch bleef het voor Marijke en Cees kriebelen. Ze wilden dit keer hun tanden in een lokaal initiatief zetten.

Marijke Lambreigts: “Mijn nagelspecialiste wees me er tijdens een bezoek op dat we niet ver hoeven te reizen. Dat armoede dichterbij huis is dan je zou denken. Een leerkracht die ook in haar nagelstudio kwam, had haar verteld over kinderen die regelmatig met een lege brooddoos naar school komen.”

“Dat bracht ons op het idee om een enquête uit te sturen naar scholen, en tot onze verbazing reageerden 42 scholen op onze oproep. Acht scholen sloten zich meteen aan bij ons initiatief, en inmiddels werken we samen met 20 scholen in Limburg. En er lopen nog enkele gesprekken …”

Marijke Bleus: “Wij hebben vier jaar geleden gereageerd op de enquête en vullen sindsdien lege brooddozen én tussendoortjes met VZW Isbroodnodig. Een betrokken leerkracht in onze school engageert zich voor gelijke onderwijskansen en ze heeft dit project geleid. Ze heeft ons uitgedaagd en geholpen om verder te kijken dan het brooddozen-initiatief. Vandaag hebben we, mede dankzij haar, binnen onze school een bredere visie over kansarmoede ontwikkeld.”

Volle brooddozen, blije schoolkinderen

Marijke Lambreigts: “We vullen brooddozen met boterhammen, beleg en yoghurt. De scholen bezorgen ons maandelijks een bestellingslijst die we bestellen bij Colruyt via Collect&Go en een lokale fruitkweker. We leveren na die ophaling binnen de twee uur aan de school. De scholen vriezen de voorraad op hun beurt in, zodat ze steeds lekkers voorradig hebben om hongerige maagjes te stillen. We bezorgen de scholen ook tussendoortjes, fruit en sommige zelfs ontbijt. En vorig jaar hebben we zelfs via de Warmste Week een traject opgezet om ook soep te kunnen voorzien als deel van ons project. We proberen met Isbroodnodig echt wel flexibel in te spelen op de behoeften van scholen, dus als er nood is aan andere producten, dan kijken we altijd wat we voor hen kunnen betekenen.”

Marijke Bleus: “Bij ons op school weten kinderen dat er boterhammen zijn en ze vertellen de leerkacht vaak uit zichzelf als ze iets niet bij hebben. Heel gemoedelijk allemaal. Merken we dat er leerlingen zijn die regelmatig zonder lunch de schooldag moeten doorkomen, dan grijpen we natuurlijk in. We zijn in iedere geval enorm dankbaar voor de steun van VZW Isbroodnodig, want een lege brooddoos zie je echt vaker dan je zou denken.”

‘Je komt een leerling met een lege brooddoos vaker tegen dan je zou willen!’

Geen goed doel zonder de nodige financiële steun. En daar maakt marketing een verschil. De afgelopen jaren moest VZW Isbroodnodig het voornamelijk hebben van mond-aan-mond reclame en lobbywerk. Vandaag vinden bedrijven en particulieren hen spontaan, dankzij een SEO-vriendelijke, professionele website met een duidelijk merkverhaal. Het zijn hun eerste marketingstappen, en ze lonen.

NEWSLETTER

Read more toLearn more

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor insights, advies en tips om via marketing jouw bedrijfsdoelen te halen.

"*" geeft vereiste velden aan

Bekijk virtual office
View case
Show reel
Watch video