Bert Dierick: “Succesverhalen? Geef mij maar de miserie”

Tijdens het interview wijst hij na enkele minuten naar de achterkant van zijn schoenen. Op de linkse staat ALL, op de rechtse IN. “Dat is mijn bijnaam vanop school. Dat is hoe ik in het leven sta en hoe ik Miniflat leid: all-in. Altijd alles geven.” En dat doet zaakvoerder Bert Dierick ook als hij vertelt over de goednieuwsshow bij andere ondernemers, chatten met collega’s en de balans werk-privé.

“Als ik iets doe, dan is dat voor de volle honderd procent. Daagt iemand me uit om aan de Dodentocht deel te nemen? Dan kan ik geen neen zeggen. Ik wandel nog liever al het vel van mijn voeten dan op te geven”, maakt Bert Dierick zich sterk. “Doen er collega’s mee aan de Ten Miles? Dan wil ik daar ook bij zijn. En ook al is mijn conditie op dat moment slecht: als ik start, loop ik uit. Dat is de fanatiekeling in mij.”

Die fanatiekeling gaat nog eens in het kwadraat als het over Miniflat gaat. “Dat is de baby van ons vader. Daar smijt ik mij volledig voor, ik kan dat onmogelijk half doen. Het is iets waar ik dag in dag uit mee bezig ben. Onze showrooms zijn elke dag open: Miniflat stopt nooit”, vertelt Bert. “Maar ik vind dat geen opgave. Integendeel: ik zit daar echt niets mee in. (Kijkt naar zijn gsm). Het is nu vrijdagavond en ik heb nog veel mails die om een antwoord vragen. Ik heb er geen probleem mee om dat in het weekend te doen.”

“Ze noemen mij de Bertweter“

“Dat ik mij zo kan smijten voor de zaak, heb ik te danken aan mijn vrouw. Dit lukt mij alleen omdat ik weet dat mijn commitment naar Miniflat thuis geen stress oplevert. Zij heeft alles daar onder controle. Mijn vrouw is een plantrekker die mij en ons gezin de stabiliteit geeft die we nodig hebben. Zij geeft mij die vrijheid om te doen wat ik doe. In ruil moet ik goed naar haar luisteren (lacht). Bij Miniflat ben ik de baas, thuis is zij de chef. Bert, zo gaan we dit doen, en zo gaan we dat aanpakken. Op de firma moet ik al constant aan de kar trekken, dus vind ik het heerlijk dat zij thuis de leiding neemt. Op vakantie heb ik dat ook. Daar laat ik me ook leiden door het gezelschap. Regel het maar allemaal mannen, voor mij is het allemaal goed.”

“Nog iets dat het voor mij houdbaar maakt om veel te werken: de vrijheid om mijn dag in te delen zoals ik dat wil”, benadrukt Bert Dierick. “Sommige avonden werk ik door, maar dan ben ik wel pas om pakweg tien uur begonnen. Omdat ik mijn zoon nog naar de voetbal wou brengen, bijvoorbeeld. Als ik elke dag van dat uur tot dat uur hier achter mijn bureau zou moeten zitten? Dat kan ik niet. Ik hou niet van structuur. Geef mij lijnen, en ik kleur erbuiten. Daarom ben ik ook ondernemer geworden, omdat ik graag mijn eigen goesting doe (lacht). En omdat ik graag gelijk heb. Mijn zussen noemen mij De Bertweter, dat zegt genoeg.”

“Die vrijheid is er omdat ik misbaar ben bij Miniflat. Als ik er een dag niet ben, ben ik zeker dat de boel blijft draaien. Ik ben hier niet noodzakelijk. En ik vind dat fantastisch, dat geeft me rust in mijn hoofd.”

“Ik kan goed incasseren”

De financiële beurzen die op en neer gaan. Aanpassingen aan de woningfiscaliteit. De steeds strengere regelgeving rond (ver)bouwen. Hoe gaat iemand die all-in is om met factoren die hij niet kan controleren? “Onze veranda’s en bijgebouwen zijn luxeproducten. We drijven dus inderdaad mee op de golven van de economie. Gaat het slecht, dan stellen onze klanten hun investering uit. Gaat het goed, dan kunnen we niet volgen. Die golven gooien ons als bedrijf heen en weer tussen te rustig en te druk. Soms zit onze jaarproductie op drie maanden vol, andere keren is het drie maanden windstil. Als dat een stabiele lijn zou zijn, had ik de zaligste job ter wereld.”

“Ik heb dus niet alles in de hand, neen”, beseft Bert Dierick. “Gelukkig panikeer ik niet snel. Ik kan het ook niet maken om me als zaakvoerder in die golven te verliezen. Ja, ik ben heel betrokken, maar ik ben ook groot geworden in deze business. En dat is er nu eenmaal één met ups en downs. Ik heb de chance dat ik goed kan incasseren. Jij kan me hier nu nieuws vertellen met dramatische gevolgen voor mijn zaak, een uur later zie ik alweer opportuniteiten. Vaak zeggen ze hier dan: Ma Bert, hebt ge niet gehoord wa die nu net heeft gezegd? Als ik die veerkracht niet had, deed ik mijn job nu niet meer. Ondernemen, dat is af en toe klop krijgen. Maar altijd weer rechtkrabbelen.”

“Daarom geloof ik ze ook niet, die ondernemers en bedrijven waarmee altijd alles goed gaat. Op elk netwerkevent diezelfde fantastische verhalen. Ik zeg dat dan ook: Het kan toch niet dat er nooit een tegenslag is bij jullie? Als ik dan een beetje doorvraag, blijkt het toch allemaal wat genuanceerder te zijn. En dat is wat ik wil horen. Succesverhalen boeien mij weinig, ik wil de miserie. De moeilijkere momenten, dáár leer je uit als ondernemer. Hoe heeft hij of zij die uitdagingen aangepakt? Welke fouten zijn er gemaakt? Daarom vertel ik ook vrijuit over de uitdagingen bij Miniflat. Ik heb er geen moeite mee om die te delen: over mijn bedrijf kan ik makkelijk praten. Ook in die gesprekken ga ik all-in”, besluit Bert Dierick. “En dan is het geweldig als je een eerlijk en authentiek verhaal terugkrijgt.”

Open_hartelijke vragen aan Bert Dierick

Hoe open_hartelijk ben jij naar je personeel?

“Ik ben heel toegankelijk en bijna 24/7 beschikbaar. Ik zit in alle WhatsApp-groepen van de collega’s.”

Als zaakvoerder ben je rechtstreeks verantwoordelijk voor het (financieel) geluk van heel wat werknemers en hun gezinnen. Hoe ga je daarmee om?

“Ik kies ervoor om daar niet te veel bij stil te staan. We werken op twee sites, dus we zitten verspreid. Da’s minder confronterend. Ik word me er pas van bewust hoeveel mensen hier werken als ik ’s middags rondwandel en al die auto’s zie staan… Of op personeelsfeesten: zoveel volk bij elkaar! Dat grijpt me dan bij de keel.”

In 2014 was er de wissel van de macht: jij nam het bedrijf over van je vader. Hoe kijk je daarop terug?

“Ik heb ongelooflijk veel bewondering voor mijn vader. Hij is nog altijd mijn ultieme hulplijn. Maar de overdracht… dat is even spannend geweest. Mijn zus vatte het ooit mooi samen: in een groep leeuwen wordt de macht niet overgedragen met een high five. De jonge uitdager verjaagt de oude leider. Daarna is hij en hij alleen de leider. Ook mijn vader en ik hebben veel gediscussieerd. Maar daarna was de druk van de ketel.”

Wat met stress? Hoe ontspan je na een hectische werkdag?

“Ik denk en hoop dat ik mijn stress niet meeneem naar huis. Ik werk in Limburg, maar woon in Antwerpen. Tijdens die rit kom ik tot rust. Tegen dat ik thuis ben, is de knop omgedraaid. Ik vertel ook niet veel over mijn werk. Mijn vrouw weet bijna niks over Miniflat. Zij vertelt me wel vanalles over haar job, maar zelf heb ik die behoefte minder.”

NEWSLETTER

Read more toLearn more

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor insights, advies en tips om via marketing jouw bedrijfsdoelen te halen.

"*" geeft vereiste velden aan

View case
Show reel
Watch video