Caroline Santermans en David Vanhoegaerden: “Na al die jaren hebben we genoeg aan een paar woorden.”

Ondernemerschap, liefde en ouderschap. Drie ingrediënten vol passie en toewijding. Meng ze samen en we hebben een interessante cocktail voor een open_hartelijk gesprek. “Een kind opvoeden is moeilijker dan een bedrijf runnen. Zeker de combinatie van de twee.” Maak kennis met Caroline Santermans en David Vanhoegaerden, eigenaars-bestuurders bij Job Talent.

Tien jaar lang staan Caroline Santermans en David Vanhoegaerden samen aan het roer van uitzendbureau Job Talent. Zij is verantwoordelijk voor het dagelijks beleid en de financiële cijfers, hij gaat over het commerciële verhaal. Een professionele tandem op de werkvloer, thuis samen aan het hoofd van een gezin. Hoe probeer je als partners op beide fronten zo succesvol mogelijk te zijn?

David: “Ik zou duizendmaal mijn vrouw verkiezen als vennoot boven iemand die ik nog niet ken. We bezitten ieder 50% van de aandelen, dat is – wat mij betreft – de ideale basis voor een samenwerking. De afspraken zijn altijd duidelijk geweest en we hebben hetzelfde doel voor ogen. Ook op vlak van cruciale strategische beslissingen zitten we op dezelfde golflengte.

Caroline: “We vertrouwen elkaar blindelings. Ieder heeft zijn expertise en daar laten we elkaar in begaan. Door het hele coronagebeuren bleek nog maar eens hoe goed we op elkaar zijn ingespeeld. Toen David plots zonder commerciële opdrachten viel, zag hij hoe hard ik moest werken om het hele financiële plaatje rond te krijgen. Hij nam meteen het initiatief om zoveel mogelijk werk van mijn stapel te halen.”

“Er gebeurt te veel in de wereld om alles aan het toeval over te laten.”

David: “Caroline en ik werken al samen van lang voor ons Job Talent-avontuur. Na al die jaren hebben we aan een paar woorden genoeg om elkaar te begrijpen. Zeker nu blijkt dat onze grote sterkte. Het is een enorme beproeving geweest voor iedereen binnen het bedrijf. Voor ons was het belangrijk om te laten zien dat we slagvaardig zijn. Woorden alleen volstaan niet op zo’n moment. Onze medewerkers hadden nood aan duidelijkheid over hun toekomst.”

Caroline: “Waar we met zijn allen dagelijks bezig zijn met het vinden van jobs, zaten ook wij nu plots in een penibele situatie. Het waren bange eerste dagen toen er geen nieuws rond de tijdelijke economische werkloosheid kwam. Maar David en ik zijn meteen in gang geschoten, samen met het hele team. Puur op adrenaline, het leek alsof ik in overlevingsmodus zat. We legden onze balans al eind maart neer, verhoogden het eigen vermogen, betaalden de vakantiegelden vroeger uit. Het moest meteen duidelijk zijn dat we een 100% gezond bedrijf zijn.”

David: “Idem naar onze klanten en partners toe. De harde sales moesten even wijken. Zij hadden nood aan een klankbord. Aan iemand die luisterde naar hoe het met hen ging en hoe we samen de toekomst zouden aanvatten. Want vergis je niet, het is een orkaan geweest die op kruissnelheid aan land kwam. Meer dan ooit beseffen we dat we niet zonder buffer kunnen. 9/11, de bankencrisis in 2008, nu dit virus… Er gebeurt te veel in de wereld om alles gewoon aan het toeval over te laten.”

“Door corona schakelde ik over naar overlevingsmodus.”

En dan is er op het thuisfront nog iemand die op jullie wacht.

Caroline: “Ons persoonlijke waakhondje (lacht). Ons dochtertje zorgt ervoor dat we ons werk niet mee aan tafel nemen. De eettafel is voor ons drietjes. In het weekend dekken we die altijd samen, dat is ons vast ritueel geworden. Zeker de afgelopen weken en maanden. De crisis hield ons in het begin ook ’s avonds vaak bezig, dus dat vergde soms veel geduld van haar. Zelf voelde ik me heel schuldig dat ik me op die momenten moest afsluiten van de wereld, maar ze is er heel goed mee omgegaan.”

David: “Onze dochter weet perfect wat ze aan ons heeft. Van ondernemers wordt vaak gezegd dat ze alleen maar tijd hebben voor hun werk. Maar dat is iets wat bij ons nooit het geval zal zijn. We beseffen hoe kostbaar die tijd samen is en zorgen dat we die tijd ook nemen.”

Caroline: “Ik wil ook gewoon zelf mee huiswerk helpen maken, verhaaltjes voorlezen ‘s avonds, gaan kijken naar haar dansoptredens… Maar mama- en papa-ondernemer zijn, het vergt een pak organisatie. Naar mijn persoonlijk gevoel is een kind opvoeden moeilijker dan een bedrijf runnen. Zeker de combinatie tussen de twee.”

En wat als jullie dochtertje ooit beslist om zelf ondernemer te worden?

Caroline: “Dan zullen we de eersten zijn om haar daar volledig in te steunen. Zelfs als ze niet voor het ondernemerschap kiest. Zolang ze maar passie en doorzettingsvermogen toont. Ik zou haar wel aanraden om niet in haar eentje eraan te beginnen. Ik ben altijd blij geweest dat ik gekozen heb om in duo te ondernemen.”

David: “Als ze haar talenten gebruikt om een positieve impact te creëren op de gemeenschap, dan kunnen we alleen maar gelukkig zijn.”

Open_hartelijke vragen aan Caroline Santermans en David Vanhoegaerden

Wat is jullie beste tip voor startende ondernemers?

Caroline en David: Stap samen in een 50/50-situatie en leg duidelijk ieders taken en verantwoordelijkheden vast. Werk je met een stille vennoot, zorg dat je zo onafhankelijk mogelijk blijft, ook financieel. En dat je van in het begin afspraken maakt op lange termijn.

Waar kunnen jullie helemaal van genieten?

Caroline en David: Musicals gaan bekijken, dat is onze favoriete gezinsuitstap geworden. Frozen en Abba zijn trouwens echte aanraders!

In een ander leven waren jullie nu misschien…

David: Vroeger wilde ik altijd topvoetballer worden. Helaas blijft mijn talent beperkt tot het absolute minimum… Nu kijk ik alleen nog af en toe vanuit de tribune.

Caroline: Mij lijkt het geweldig om organisator te zijn van grote shows, zoals Cirque du Soleil. De kostumering, de locaties… alles wat erbij komt kijken.   

NEWSLETTER

Read more toLearn more

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor insights, advies en tips om via marketing jouw bedrijfsdoelen te halen.

"*" geeft vereiste velden aan

View case
Show reel
Watch video