Familie Marchetta: ‘Fijn dat we samen spannende stappen kunnen zetten’

Ondanks dat pa Marchetta zei dat ze het bedrijf niet in hun kop moesten steken, staan Claudia, Cerina en Gianni Marchetta nu samen als tweede generatie aan het roer van bouwbedrijf Marchetta. Drie ambitieuze ondernemers die, elk met hun eigen karakter, de toekomstlijnen van het bedrijf uitzetten. ‘Natuurlijk discussiëren we regelmatig, maar we lachen eens zo vaak. Net zoals dat in elke familie gaat.’

De bouwwereld heeft weinig tot geen geheimen voor het trio Marchetta. Cerina: ‘Het bedrijf van pa was vroeger gewoon thuis, dus we zijn praktisch opgegroeid in een tuin vol bouwmaterialen.’ Claudia: ‘We hebben alle drie altijd vakantiewerk gedaan in het bedrijf, en zaten op zevenjarige leeftijd foldertjes te vouwen aan de keukentafel.’

Toch was alleen Cerina van jongs af aan zeker dat ze in het bedrijf wilde stappen: ‘Ik ga later bij papa werken, zei ik altijd. Ik wilde eerst metser worden, maar dat was toch wat zwaar. Uiteindelijk ben ik na mijn studies en stage in de architectuur als calculator gestart.

Claudia: ‘Ik wilde eerst niet in het bedrijf stappen. Pa verwachtte dat ook niet. Toch zat de ondernemingsdrang altijd al in mij. Ik ging fotografie studeren en werkte tegelijkertijd fulltime in de horecasector, waar ik op het laatste in een managementfunctie zat. Toen begon het toch wat te kriebelen. Ik besloot rond mijn 24ste om het een kans te geven, en ben sindsdien gebleven.’

Gianni: ‘Ik stond na mijn middelbare school niet te springen om te gaan studeren (lacht). Ik ben uiteindelijk gestart op de bouw als diener, en heb in avondschool mijn diploma gehaald. Zo ben ik van onderaan de ladder doorgegroeid.’

Anno 2017 nemen de zussen en broer Marchetta het over van hun vader. Toch komen ze daar in 2019 pas mee naar buiten. Claudia: ‘In 2019 was onze rebranding volledig rond en konden we met een mooi nieuw verhaal starten. We hadden onze operationele taken afgebouwd om meer áán dan ín het bedrijf te werken. Een spannende stap, waarvan ik blij ben dat we die samen konden zetten.’

En vanaf toen ging het hard. Cerina: ‘We hebben een ambitieus groeiplan uitgezet tot 2025. We willen groeien qua hoeveelheden in het bedrijf, en nieuwe markten aanboren. Dat laatste zal pas voor binnen enkele jaren zijn. Nu willen we eerst inzetten op onze interne keuken. Zorgen dat onze familiale waarden breed gedragen worden en onze medewerkers in een aangenaam klimaat kunnen werken.’

‘Daarom zijn we nu bezig met onze kantoren volledig te verbouwen. Ons gebouw was verouderd, en dat terwijl medewerkers er zoveel tijd spenderen. We zetten nu sterk in op goede ergonomie, akoestiek, ventilatie en ontspanning. Al moet ik die kickertafel wel nog ingetekend krijgen (lacht).’ Claudia: ‘Maar je medewerkers maken je bedrijf. Ze verdienen een werkplek die hen motiveert en stimuleert. Die toont dat wij als werkgever hen enorm appreciëren.”

Wie Claudia, Cerina en Gianni kent, weet dat zij duidelijk elk hun eigen karakter hebben. Botst dat soms op de werkvloer? Claudia: ‘We hebben elk onze eigen functie in het bedrijf: Cerina doet projectontwikkeling, Gianni is hoofd in uitvoering en ik doe het dagelijkse bestuur van de residentiële woningbouw. Daardoor werken we vrij autonoom van elkaar en kan ieder zijn ding doen. We vragen natuurlijk wel raad aan elkaar, zitten tweewekelijks samen en bespreken de overkoepelende zaken  met elkaar.’

Cerina: ‘We volgen dezelfde business coaching, wat voor mij heel belangrijk is. Dat helpt ons om op dezelfde golflengte te zitten. Toen we samen begonnen te ondernemen, was het soms wel zoeken. Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen karakter en gaat anders met situaties en uitdagingen om.’

Gianni: ‘We hebben natuurlijk wel eens discussies, maar het is niet zo dat we dan boos zijn op elkaar. We zijn familie en kunnen eerlijk zijn tegen elkaar. En we lachen eens zo veel.’  Claudia: ‘Het bedrijf is echt heel belangrijk voor mij. Maar onze familieband is nog belangrijker. Ik vind het fijn dat we dit samen doen, het brengt ons dichter bij elkaar. En al is het soms een uitdaging, we kunnen de knop goed omdraaien als we ’s middags bij mama aan tafel zitten of een familiefeestje hebben. Daar waken we samen over.’

Een extra uur per dag zouden ze alle drie gebruiken om extra te werken. Is er dan nog tijd voor persoonlijke ambities naast de job? Cerina:  ‘Ik wil op elke leeftijd de beste versie van mezelf zijn op elk vlak. Fysiek en emotioneel, maar ook als mama, partner en vriendin. Sport, vooral crossfit, is daarin belangrijk. Het helpt me te ontstressen. Als ik kan doorbollen zoals ik nu bezig ben, dan ben ik content.’

Claudia: ‘Mijn persoonlijke ambities liggen wat anders. Ik ben een echte moeder, en wil dat mijn meisjes kunnen uitgroeien tot personen die volledig zichzelf kunnen zijn. Ik wil genoeg tijd voor hen vrijmaken, wat soms een uitdaging is. Maar het  is fijn dat ik daarin ook door Cerina en Gianni gesteund wordt.’ Cerina: ‘Claudia werkt stellig niet op woensdagnamiddag, en wij weten hoe belangrijk dat voor haar is. Dus respecteren wij dat. Als je iemand hebt die dat niet begrijpt, dan wordt het moeilijk samenwerken.’

Van links naar rechts: Claudia, Cerina en Gianni.

Van links naar rechts op de foto: Claudia, Cerina en Gianni.

De Expliciete ambities van Marchetta

Claudia: ‘Voor we bij Expliciet binnenstapten, bestond ons bedrijf uit een kluwen van verschillende ondernemingen. Dat was niet bepaald duidelijk voor de buitenwereld. We brachten alles onder één noemer: Marchetta. Expliciet vertaalde die strategische keuze naar een inhoudelijke en visuele rebranding. En dat was meteen de nagel op de kop. De eerste keer dat we de video over Marchetta als Familiebouwers zagen, hebben Cerina en ik een traantje weggepinkt. Dat moment was zo emotioneel dat zelfs de project manager van Expliciet vochtige ogen kreeg. Terwijl zij de video wel al gezien had.’

NEWSLETTER

Read more toLearn more

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor insights, advies en tips om via marketing jouw bedrijfsdoelen te halen.

"*" geeft vereiste velden aan

View case
Show reel
Watch video