Michiel Vandeweyer: “Een citytrip? Doe mij maar een bedrijfsbezoek.”

Zocht jij op je 27e nog volop jouw richting in het professionele leven? Niet zo bij Michiel Vandeweyer. Drie jaar nadat hij afstudeerde in de handelswetenschappen, kleeft de titel van CEO al spreekwoordelijk op zijn deur. Al had hij zelf nooit verwacht dat het zo snel zou gaan.

HiGENiUS is sinds kort de nieuwe naam van het vroegere Groep Vandeweyer. De Genkse leverancier van schoonmaakmaterieel en aanbieder van professionele reinigingsdiensten telt na zes jaar al meer dan honderd werknemers. Tot nog toe groeide het familiebedrijf onder de vleugels van vader Luc en vennoot Erhan. Vanaf dit jaar treedt zoon Michiel helemaal op de voorgrond.

“Mijn vader had nochtans één duidelijke regel: stap niet meteen in het bedrijf, vind eerst je eigen weg. Maar door omstandigheden viel er iemand weg en hadden ze dringend een vervanger nodig. Ik was op dat moment volop aan het solliciteren, dus mocht ik in afwachting van een job een tijdje ondersteuning gaan bieden. Administratie, orders opvolgen… De rest van het verhaal spreekt voor zich, neem ik aan? (lacht)

Toch waren het niet de eerste stappen die Michiel Vandeweyer zette in het bedrijf van zijn vader. “Verre van zelfs. Ik zat er elke vakantie vanaf mijn veertiende. Het magazijn op orde houden, mee de leveringen verzorgen… Al die jaren heb ik het bedrijf door en door leren kennen. Ik kan me perfect inleven in het werk dat vele mensen hier doen.”

“Sinds mijn veertiende leerde ik elk hoekje van het bedrijf kennen.”

Hoe ziet het leven van een kersverse CEO er volgens Michiel uit? “Eerlijk gezegd? Ik heb geen idee. Eigenlijk werd ik een beetje gepakt op snelheid. Mijn vader en ik hadden het er wel af en toe over. Maar dat het zo snel zou gaan?”

“Daarom heb ik de afgelopen maanden geleidelijk aan meer eindverantwoordelijkheid gekregen. Toch gebeurt er nog veel in overleg met mijn vader en Erhan. Ik weet dus niet of er nog veel verrassingen te wachten staan. Dat maakt het misschien wel een beetje beangstigend.”

“Maar langs de andere kant heb ik een enorme bagage. Dankzij mijn vele jaren ervaring op verschillende plaatsen binnen het bedrijf, maar ook dankzij mijn studies. Zowel de knowhow als de strategische langetermijnvisie zijn aanwezig om mijn eigen stempel te drukken op het bedrijf.”

“En als ik advies nodig heb, dan heb ik voldoende kennis en ervaring rondom mij om de juiste beslissingen te nemen. Niet alleen intern, maar ook via vrienden en kennissen die voor dezelfde uitdagingen staan. En zo bouw ik dan weer zelf de nodige ervaring op.”

“Je hele voormiddag kan perfect lopen… en plots slaat alles om.”

Hoe belangrijk is een netwerk, zeker voor een nog heel jonge zaakvoerder zoals Michiel Vandeweyer? “Zelf ben ik een redelijk actieve netwerker. Toch denk ik niet dat een groot netwerk noodzakelijk is om succes te boeken. Ik ken genoeg mensen die het tegendeel bewijzen. Waar je volgens mij wel niet zonder kan, is opportuniteiten kunnen spotten, strategisch nee durven zeggen en flexibel zijn in het bedenken van oplossingen. En natuurlijk relativeren. Je hele voormiddag kan perfect lopen en plots slaat alles om. Daar moet je mee leren omgaan.”

Een nieuwe brand name en merkstrategie (getekend: Expliciet ;-)), de CEO-titel en straks ook de grote verhuis. “Het gaat inderdaad heel snel in 2020 (lacht). We brengen alle bedrijven binnen onze groep samen onder één dak in een gloednieuw gebouw. We willen op die manier een leuke dynamiek en extra synergie creëren onder onze werknemers. Om zo nog meer onze impact te vergroten.”

En af en toe toch wat ontspannen? “Ik doe mijn best, maar wanneer je werk ook je hobby is, wordt het er natuurlijk niet gemakkelijker op. Geef mij de keuze tussen een citytrip en een bedrijfsbezoek, en ik ga gegarandeerd voor dat laatste. Ik vind het geweldig om te zien hoe andere bedrijven werken en hoe wij daarvan kunnen leren. Het moet plezant blijven. En dat is het ook voor mij, op elk moment.”

Open_hartelijke vragen aan Michiel Vandeweyer

Wat was jouw droomberoep als kind?

“Kok worden. Helaas moest ik die plannen al snel opbergen. Maar ik kook nog altijd heel graag en heel regelmatig.”

Wat is jouw meest onderschatte skill?

“Volgens een test waar ik recent aan deelnam, scoor ik buitensporig hoog op vlak van mensenkennis. Al moet ik zeggen dat me dit nooit echt is opgevallen. Misschien is het wel al vaak onbewust van pas gekomen.”

Buikgevoel of doordenken?

“Ik ben een kei in het overdenken van dingen, maar er zal altijd een beetje buikgevoel bij zitten wanneer ik een beslissing neem.”

Je hebt een extra uur per dag. Waar besteed je het aan?

“Niet dat ik te weinig slaap, maar een uurtje extra in bed zou ik zeker niet afslaan.”

Hoe goed hou jij werk en privé in balans?

“Ik geef toe dat ik daar veel moeite mee heb. Wanneer ik thuiskom, kruip ik het liefst meteen terug achter de pc om nog een aantal dingen te regelen. Er is nog werk aan (lacht).”

NEWSLETTER

Read more toLearn more

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor insights, advies en tips om via marketing jouw bedrijfsdoelen te halen.

"*" geeft vereiste velden aan

View case
Show reel
Watch video