Davy Jonckers: “Ondernemen is dag per dag overleven”

Ergens kon je er wel geld op inzetten dat Davy Jonckers ooit ondernemer zou worden. “Mijn pa was beenhouwer, mijn ma kapster. Op mijn achttiende gooide ik meteen mijn boekentas weg. Klaar om mijn eigen weg te zoeken.” Vandaag is hij de grote bezieler van Yontec, partner in industrieel, facilitair en logistiek onderhoud. Een sterk verhaal met sterke mensen als centrale personages.

“Ik wil gewoon het grootste bedrijf hebben”

Nochtans lag Davy’s grote passie vooral bij dieren tijdens zijn kinder- en tienerjaren. “Ik heb altijd paardgereden. Op mijn twaalfde zag ik voor het eerst een hoefsmid bezig met hamer en aambeeld. Dat wou ik ook. Zeven dagen op zeven keihard werken, maar tegelijkertijd ook zo belonend. Vanaf mijn zestiende begon ik me voor te bereiden op de hoefsmederijschool. Eens ik achttien werd, smeet ik me volledig in die opleiding en volgde ik een cursus hoefkankerbestrijding in Amerika. De jaren nadien verzorgde ik vooral veel internationale springpaarden.”

Een ongelukkig voorval besliste helaas anders over zijn verdere carrière. “Fysiek was het niet meer mogelijk om mijn stiel uit te voeren. Dus moest ik noodgedwongen op zoek naar iets anders. En dat terwijl ik zolang de onderste 30 centimeter van het paard had bestudeerd.”

De switch naar de wereld van elektromechanisch onderhoud kwam er volgens Davy bijna vanzelf. “Eens ik in de business zat, was het altijd mijn ambitie om een bedrijf met veel mensen te hebben, liefst zo groot mogelijk. Toen ik de kans kreeg om Yontec op te starten, ging ik er gewoon voor. Met mijn eigen spaargeld. Mijn eerste werknemer zocht ik via een kleine advertentie in Het Belang van Limburg. Bijna vijftien jaar later zitten we al aan meer dan tweehonderd collega’s.”

“Na al die jaren heb ik nog altijd niets met techniek”

Waarom koos Davy Jonckers precies voor die branche? “Voor mij was het belangrijkste aspect dat ik met veel mensen kon werken. Bij Yontec koppelen we de juiste technische profielen aan het juiste bedrijf. Maar voor hetzelfde geld begon ik met een industriële bakkerij. Zelfs na al die jaren heb ik nog altijd niks met techniek. Ik kan wel meepraten, maar daar houdt het ook op. Ik zorg voor het werk en de lonen, de werknemers zijn de échte specialisten.” Zelf kende Davy nooit moeite met de sterke groei. “Je moet het ook niet overschatten. Je moet jezelf gewoon nooit boven de rest plaatsen. Zelf ben ik nog altijd even bereikbaar als zoveel jaren terug.”

“Maar de basis is en blijft hard werken. Focus, focus, focus maal duizend. Strategie ook maal duizend. Ondernemen is eigenlijk overleven. Van dag tot dag, maar tussendoor evalueren en bijsturen. Als je een duidelijke visie hebt, dan komt dat goed. 90% van de bedrijven mist de visie om te weten wat ze binnen drie jaar gaan doen. Wij weten bij Yontec perfect waar we naartoe werken. De voorbije tien jaar zijn we nooit meer dan 2% van onze doelstellingen afgeweken.”

“Een goede ondernemer kan niet zonder de juiste mensen rondom zich. Een goede bankier, een sterke account manager… Ook al ben ik een antinetwerker, toch is het belangrijk om een goed netwerk op te bouwen.”

“De rest doe ik op buikgevoel. Mensen moeten weten dat er niks kwaads in mij zit. Maar als ik voel dat iemand liegt of rond de pot draait, dan stopt het voor mij. Ik ben megatoegankelijk, iedereen kan persoonlijk bij mij terecht. Er staat niet voor niets problem solver op mijn visitekaartje. Maar ik verwacht wel dat mensen mij behandelen zoals ik hen behandel: met de allerbeste bedoelingen.”

“Familie is onze belangrijkste pijler”

Dat open karakter wil Davy Jonckers koste wat kost bewaren bij Yontec. “We groeien sterk, dus het is moeilijk om iedereen zijn beste vriend te zijn. Maar het familiegevoel blijft sterk voelbaar. Dat is onze strategische pijler nummer één. Iedereen krijgt elke nodige ondersteuning en we zorgen ervoor dat iedereen in alle veiligheid kan werken. Je wil ook niet dat je broer, zus of ouders iets overkomt.”

“Daarnaast proberen we om de drie maanden een grotere activiteit te doen. En de deur van ons Yontecafé staat altijd open. Heel veel van onze mensen vertrekken van thuis uit rechtstreeks naar de klant en zien elkaar bijna nooit, maar toch komen ze regelmatig naar Hasselt. Dat bewijst dat het communitygevoel groot is.”

Hoe gaat Davy tot slot om met de stresserende momenten die komen kijken bij het ondernemerschap? “Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel, maar nooit stress. Ik heb ook nooit het gevoel dat ik een probleem niet kan oplossen. Noem het eerder bezorgdheid. Ik hou er niet van wanneer het werk afkalft en er gaten in de planning dreigen te vallen. Als iedereen aan de slag kan blijven, ben ik een tevreden man.”

Open_hartelijke vragen aan Davy Jonckers

Is er iets wat je mist in jouw job?

Ik vind het wel jammer dat er bij ons geen sprake is van een tastbaar eindproduct. In een brouwerij zie je volle flesjes bier van de band rollen. Bij een dienst heb je dat niet echt.

Wat zou je doen als je per dag een uurtje extra kreeg?

Alleszins niet slapen. Ik slaap zeven uur per nacht. Als je niet uitgeslapen bent, kan je niet ondernemen. En ’s nachts los je toch geen problemen meer op. Een uur gewoon niks doen, kan ook eens leuk zijn.

Is Yontec je levenswerk?

Op Yontec ben ik enorm trots. Ik zal ervoor vechten dat het altijd zijn ziel behoudt. Maar mijn zoon opvoeden en mijn relatie onderhouden, dat zijn mijn echte levenswerken. Mijn zoon is bijvoorbeeld enorm gepassioneerd door karten. Ik probeer hem daar van zo dichtbij mogelijk in te begeleiden.

NEWSLETTER

Read more toLearn more

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor insights, advies en tips om via marketing jouw bedrijfsdoelen te halen.

"*" geeft vereiste velden aan

View case
Show reel
Watch video