Liesbeth Vandenrijt: “Familiebedrijven maken me écht gelukkig”
Ze ontmoet er meer dan eender wie. Maar een echte ondernemer mogen we Liesbeth Vandenrijt niet noemen. “Wel weet ik ondertussen perfect hoe de ondernemerskriebels voelen. Het is aan ons om de ideale weg mee uit te stippelen voor bedrijven en de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. Een geweldige uitdaging, maar je moet knopen durven doorhakken. Je kan niet iedereen blij maken. Als dat mijn doel was, had ik ijsjes moeten gaan verkopen.”
Als Managing Director van HR-consultancybureau Motmans & Partners waakt Liesbeth dagelijks over de kwaliteit en de uitstraling van het bureau. En dat over alle kantoren heen: Hasselt, Lommel, Herentals, Antwerpen en sinds kort ook Eindhoven. “De arbeidsmarkt is interessanter en spannender dan ooit. De sector is in volle evolutie. En wij groeien mee. Maar de ziel van het bedrijf moet herkenbaar blijven. Dat is mijn grootste opdracht hier.”
“Ze noemen mij al de mama van het bedrijf”
Motmans & Partners geeft dagelijks advies aan bedrijven. Maar hoe gaat Liesbeth Vandenrijt om met haar eigen bedrijf dat zelf in volle groei is? En met de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken? “Dat voelt eigenlijk organisch aan. De sfeer op de werkvloer is van nature heel open. Is er iets aan de hand, dan stappen we gewoon op elkaar af. Of het nu om iets professioneel of privé gaat. Typisch HR, denk ik. Op het laatste kerstfeestje noemden ze me zelfs de mama van het bedrijf (lacht).”
“Maar je kan helaas niet iedereen altijd even gelukkig maken. En daar moet je ook mee kunnen leven, vind ik. Wat niet wil zeggen dat ik soms niet wakker lig van bepaalde dingen. Ik kan het gewoon heel goed plaatsen. Op het begin van je loopbaan denk je nog dat de wereld vergaat als je een foute keuze maakt. Nu weet ik dat die fouten cruciaal zijn voor de volgende stappen in je ontwikkeling.”
“Je moet uit je comfortzone durven treden”
Nemen bedrijven gemakkelijk advies aan van een externe partij? “Toch wel, ze zijn ook heel dankbaar voor de feedback die ze krijgen, of die nu positief of negatief is. Er is geen mooier geschenk dan goed onderbouwde feedback. Ze weten dat we alles neutraal en vanop afstand bekijken, met een hoge dosis mensenkennis en ervaring. Waardoor we ook heel goed tussen de regels kunnen lezen. Als extern adviseur kan je zelfs meer impact hebben op een bedrijf dan de directieleden zelf”, is Liesbeth Vandenrijt overtuigd.
“Je moet altijd openstaan voor advies van anderen, vind ik. Ik vraag dagelijks raad aan iedereen rondom mij, ook aan mijn man en kinderen. Om anders na te denken, moet je uit je comfortzone treden. Zo leer je sneller bij en bouw je succes op. Vijf jaar geleden liep ik nog rond met een oude Nokia C3 en kende ik letterlijk niets van de digitale wereld. Tot hier op een dag een aantal jonge schoolverlaters kwamen solliciteren met een drive die ik nog nooit had gezien. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Digitale media, sociale media, … Ze namen me mee op sleeptouw en vandaag is digital marketing niet meer weg te denken bij ons.”
Hoe ziet de perfecte ondernemer eruit? “Hij of zij moet voor een stuk visionair zijn, in de toekomst kunnen kijken. Dromen, maar tegelijkertijd ook een draagvlak creëren om dat waar te maken. Mensen rond zich verzamelen, inspireren en de droom vertalen, zodat iedereen perfect weet wat te doen. Passie en drive zijn één deel van het verhaal, maar discipline, getting things done en het blijven volhouden, zijn minstens even belangrijk. Net daarom vind ik familiebedrijven zo fascinerend. Het maakt mij echt gelukkig als ik zie hoe zo’n bedrijf begonnen is en welke gedrevenheid en sfeer er heerst onder het personeel.”
“Ben ik er nu alweer ingetrapt?”
Maar wat als gedrevenheid na een tijdje plaatsmaakt voor stress, of erger? Als erkend burn-outcoach is Liesbeth Vandenrijt ook actief bezig met welzijn op het werk. “Zelf ben ik heel alert voor de signalen. Maar dat is niet voor iedereen even evident. Relatief weinig mensen zijn echt gelukkig op hun werk. Als werkgever is het belangrijk om de juiste balans te creëren voor de werknemers. Zorgen dat er een duidelijk evenwicht is tussen wat ze kunnen bieden en wat er van hen verwacht wordt.”
“Maar zelfs voor mij blijft het een permanente evenwichtsoefening. Ik heb een gezin met drie kinderen en een fulltime job. Ik ben gedreven op alle fronten. En ondanks mijn inzichten betrap ik me er toch soms op dat ik te veel uitdagingen aanvaard. Dan denk ik: verdorie, nu ben ik er toch weer ingetrapt. De belangrijkste regel, denk ik, is dat je iedereen moet kunnen toelaten om complexloos zichzelf te kunnen zijn in zijn job, zodat ze autonoom kunnen groeien.”
Open_hartelijke vragen aan Liesbeth Vandenrijt
Wat zou je doen als je elke dag een uurtje extra kreeg?
“We worden verondersteld om altijd maar in beweging te zijn en om informatie te verwerken. Dus ik zou gewoon eventjes extra tot rust komen met mijn gezin. In de zetel zitten en praten over elkaars dag.”
Welke werkervaring heeft je het licht doen zien?
“Ik heb overal geleerd, veel goede mentors gehad. Maar buiten mijn job als consultant heb ik twee jaar als personeelsdirecteur gewerkt in een ziekenhuis. Daar zat ik aan de andere kant van de tafel in een omgeving die 24 uur op 24 en 365 dagen per jaar in beweging is. Die ervaring heeft echt een betere consultant van me gemaakt.”
Stel, je krijgt de kans om één dag een job naar keuze uit te oefenen. Wat zou je kiezen?
“Mystery shopper! Een winkel die me inhuurt om me als klant te gedragen en om alles in de gaten te houden. Hoe het personeel zich gedraagt, de kwaliteit van de service, … Nu spelen we altijd open kaart om bedrijven bij te sturen op dat vlak, maar me vermommen als stiekeme criticus lijkt me heel leuk om te doen.”